Kawan - kawan...sila mencubanya ye... rasanya sedap, (cuma inti kastard dia terpahit sikit sbb tertumpah esen vanilla)..isk2 malu...makan panas2 mmg best sbb inti dia lembut... lepas sy masukkan dlm peti sejuk, inti dia keras sikit je...tapi rasa masih sama. Lain kali nak cuba lagi :)
:: Sumber ~ Akak Ida @ 1001 resepi ( TQ )
:: Salin dari Dapur ~ Ika @ Arah ( TQ )
:: Olahan Diana (tuan punya skybluemelleymey.blogspot) Dalam Tulisan Merah
Bhn²
125g / 1/2 cawan butter ( Versi Diana pula _ d cairkan )
1/3 cawan gula castor
1 biji telur
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard
1/2 tsp pewarna perang ( Nie Diana tambah yer )
Bhn² Kastard ( Diana buat 1 1/2 adunan )
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu
15g butter
2 sudu teh vanilla
Cara² Untuk Kastard
- Larutkan tepung kastard dan gula ke dalam susu.. panaskan hingga mendidih dan pekat.
- Masukkan butter dan vanilla.
- Sejukkan.
Versi Diana Pula ( Menggunakan Cawan Kertas )
- Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan gebu.
- Masukkan tepung naik sendiri dan tepung kastard.. Gaul rata.
- Kemudian masukkan mentega yang telah d cairkan dan pukul sebati.
- Bubuh pewarna perang dan gaul rata.
- Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam cawan kertas dan tuangkan sedikit adunan kastard dan bubuh lagi adunan kek sehingga 3/4 penuh.
- Bakar selama 15 - 20 minit atau sehingga masak ( bergantung pada saiz cawan kertas yang d gunakan ) d dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 180°C.
saya letak chocolate ganache atas cupcake untuk cover tengah dia yang agak lembut sbb ada inti dalam tu.
No comments:
Post a Comment
say something ye kawan-kawan