Kali ni saya modified resipi sikit... so jadilah... nyum2222
Dadih coklat
Bahan-bahannya (saya cuma buat separuh aje, dh cukup utk 8 org makan):
sepeket agar serbuk (11g) - saya pakai agar2 tali. kalau peket kecil (11g), ambil 1/3 daripada peket tu
1 liter air
1 1/4 cawan gula
2 liter susu coklat (mana2 perisa)
1 sudu teh garam
1 sudu besar tepung jagung + 2 sudu besar air
1 sudu besar coklat emulco
Cara-caranya :
1. Masakkan agar2 bersama air hingga mendidih. Pastikan agar2 tu betul2 dh mencair, jgn ada yg terlekat di dasar periuk.
2. Masukkan gula, garam dan tepung jagung dan masak hingga mendidih
3. Masukkan susu coklat dan coklat emulco. Jika nampak tanda hendak mendidih, tutup api.
4. Biarkan suam, dan tapiskan ke dalam bekas
5. Sejukkan.
6. Kalau xde susu coklat, blh juga guna susu perisa lain ataupun susu segar+perisa dan pewarna yang anda inginkan.
1st trial saya pakai guna agar2 serbuk, xjadi sbb saya x perasan yg agar2 tu x hancur walaupun mendidih. So, saya tukar pakai agar2 tali... jadi pulak.... so bergantung pada kemahuan anda k.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment
say something ye kawan-kawan