ImageChef.com

Menerima tempahan kek dan cupcake sekitar Terengganu dan Kelantan

Sedia menerima tempahan kek dan cupcake untuk semua acara. Tempahan sekurang-kurangnya seminggu awal untuk tempahan yang sedikit dan sekurang-kurangnya sebulan untuk tempahan yang lebih banyak.

SILA KLIK PADA LABEL KEK DAN CUPCAKE UNTUK EASY ACCESS PADA KOLEKSI KEK DAN CUPCAKE

Hubungi saya di 019-4849653 atau waina_1307@yahoo.com untuk makluman lebih lanjut.

MAKLUMAN TERKINI

Sila add FB waina, Waina Ilhamku Cakehouse untuk lebih update yer. thanks
Kek, cupcake, cheesetart, tat telur, homemade chocolate. Msg saya, waina 019-4849653

Kongsi Resipi ye kawan-kawan

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

My schedule

Monday, January 23, 2012

Chocolate mousse tiramisu

waaaahhhhhhh dah tersangat lama x jenguk blog ni... hukhuk berdosa lak rasa... hihi... okeh, kita layan resipi tiramisu yang sy ambik dari kak nor di secubit garam.

khas untuk kawan @ jiran yg suke sgt sy wat kek



1st time wat mmg buruk ah hihihi... tapi mmg sedap. resipi original dah sy modified sikit sbb resipi asal xde mousse coklat. tapi mmg best ah mousse tu... jom layan resipi

Bahan - bahan :

1.coklat mousse resipi diambil dari kek indulgence k.intan @ masam-manis

FILLING : MOUSSE COKLAT HITAM
200GM CHOCOLATE MASAKAN HITAM
2 KUNING TELUR (DI PUKUL DAHULU)
2 PUTIH TELUR (DI PUTAR HINGGA KEMBANG)
60GM GULA KASTOR
1/2 TBSP MENTEGA
250ML ANCHOR WHIPPING CREAM (TAWAR) - DI PUKUL HINGGA PEKAT
1 1/2 TBSP GELATIN
50ML AIR

MOUSSE COKLAT HITAM
1. RENDAM GELATIN DGN AIR SEHINGGA KEMBANG. CAIRKAN SECARA DOUBLE BOILER HINGGA GELATIN LARUT. KETEPIKAN
2. CAIRKAN COKLAT MASAKAN SECARA DOUBLE BOILER, MASUKKAN KUNING TELUR KE DALAM ADUNAN COKLAT CAIR DIIKUTI MENTEGA DAN GELATIN CAIR, GAUL HINGGA SEBATI. ANGKAT.
3. DI DALAM MANGKUK LAIN, PUTAR PUTIH TELUR DAN GULA HINGGA KEMBANG, KAUP BALIK KE DALAM ADUNAN COKLAT YANG MASIH PANAS KEMUDIAN MASUKKAN WHIPPING CREAM YANG DIPUTAR, GAUL HINGGA RATA.
*** SIMPAN DLM PETI SEJUK 1 JAM


2. Tiramisu

1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
250g cream cheese
200ml whipping cream
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cheese dan cream.
Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
Celup biskut ke dalam air nescaffe sehingga basah@lembut.
Susun biskut tadi ke dalam mangkuk@bekas.
Sapukan mousse coklat di atas biskut
Sapukan adunan cream+cheese tadi atas mousse tadi.
Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan mousse coklat n baki cream cheese td.
Taburkan serbuk koko di atas cheese
Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya

Jadi...selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment

say something ye kawan-kawan