Menerima tempahan kek dan cupcake sekitar Terengganu dan Kelantan

Sedia menerima tempahan kek dan cupcake untuk semua acara. Tempahan sekurang-kurangnya seminggu awal untuk tempahan yang sedikit dan sekurang-kurangnya sebulan untuk tempahan yang lebih banyak.

SILA KLIK PADA LABEL KEK DAN CUPCAKE UNTUK EASY ACCESS PADA KOLEKSI KEK DAN CUPCAKE

Hubungi saya di 019-4849653 atau waina_1307@yahoo.com untuk makluman lebih lanjut.

MAKLUMAN TERKINI

Sila add FB waina, Waina Ilhamku Cakehouse untuk lebih update yer. thanks
Kek, cupcake, cheesetart, tat telur, homemade chocolate. Msg saya, waina 019-4849653

Kongsi Resipi ye kawan-kawan

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

My schedule

Saturday, August 27, 2011

order 27 ogos 2011

1. 50pcs cheesetart n 50pcs eggtart


2. lolipop coklat 250pcs order dari ezie


Sunday, August 21, 2011

I'm thankful for the opportunity to be a supermom....

"You are not a pacifier; you are a Mom. You are the sun, the moon, the earth, you are liquid love, you are warmth, you are security, you are comfort in the very deepest aspect of the meaning of comfort" -- Paula Yount


Kata - kata Paula ni lah yang kembali menguatkan azam saya untuk teruskan penyusuan susu ibu dan terus melakukan apa yg saya buat sekarang tanpa ragu2.


Sekarang Ilham dah 4 bulan, dh pndai kenal ibu dia... dah pandai buat perangai...selalu nak orang ada dengan dia nak main2... xnak susu botol kecuali lapar sangat2... tido pun 15-30 minit saja dalam satu sesi... asyik nak bergayut aje, yang seronoknya bila saya nak bagi susu, senyuman dia dan tingkah lakunya yang happy nak dapat susu tu sangat membuatkan saya bahagia... 


saya co-sleeping dengan dia, kalau siang pun saya co-sleep skali jadi dia blh tido smpai 2 jam. dlm buai asyik terjaga. mungkin dia teringat susu ibu dia... 


sekarang Ilham mula melompat2, dh lihat sana, explore sini... mcm2 yg dia tengok. dh mula merenyuk kertas dan mula asyik main bantal gebu dia... 


xpuas saya layan Ilham...kalau blh, janganla masa cepat berlalu...


mula2 saya risau Ilham x tido siang, tapi bila saya baca KellyMom.com, mmg budak 4-5 bulan mmg macam tu... oooo now i'm relieved. 








layan gambar Ilham tido.....

Saturday, August 20, 2011

Birthday cake choc moist cake

Ini besday adik saya, kakak@hajar.... dia seronok betul dpt kek ni, tapi hari yg saya buat, hajatnya lepas terawih nk makan, tapi semua org letih n tido awal...kesian kakak, dan kesian jugak kek tu sorang2 atas meja makan... hihi...mlm seterusnya pulak baru makan. Happy bithday kakak, semoga menjadi anak yg solehah. Amin...



Choc moist cake + homemade chocolate + edible image = rm70 sahaja... murah kan??? maunye cari di secret recipe rm120 jugak....

Wednesday, August 17, 2011

Red velvet cupcake order dari shikin

Thanks shikin sbb sudi cuba red velvet waina...diharapkan shikin berpuas hati...20pcs


Monday, August 15, 2011

Ikan masak asam ala nyonya...

Bila 1st time tgk resipi ni dari blog k.ita, rasa trus nak buat... tapi apa rasanya ikan masak asam ni? Kuahnya cuma asam jawa... sedap ke x, silalah kawan2 mencuba....saya dh cuba...dh licin pun... hihi


Bahan-bahannya : 

4 ekor ikan selar atau ikan kembung
Daun bawang
Garam
Gula
Asam jawa
Air secukup kegunaan
Minyak
Perencah pati ayam / Kiub pati ayam - Tak bubuh pun tak apa


Bahan A ( Di goreng garing )
12 ulas bawang merah _ d hiris
12 ulas bawang putih _ d hiris

Bahan B
5 - 8 biji cili padi
3 batang serai - di titik
2 biji cili merah - di potong menyerong


Lumurkan ikan bersama garam dan asam jawa. Goreng  dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
Tumiskan bahan B sehingga wangi.
Kemudian masukkan air asam jawa, sedikit air, perencah pati ayam / kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
Setelah mendidih bolehlah di masukkan ikan goreng dan renih selama 5 minit di atas api kecil.
Masukkan 1/2 bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng. Gaul rata dan tutupkan api.
Semasa menghidang taburkan 1/2 lagi bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng di atas ikan. Taburkan daun bawang juga.

Air asam ikan bakar

Air asam ni lah yang paling best yg pernah saya makan...(dan buat sebenarnya) sblum ni x pernah jadi sesedap ni hihi.... tapi x smpat nk snap pict baru buat sbb sibuk nak makan... nasib baik ada lagi tertinggal lepas berbuka..


Resipi ini diambil dari BeeRibs dari MyR, dan saya ambil dari k.Yati .Thanks...

Bahan-bahannya :

Seulas bawang besar merah @ 5 ulas bawang merah kecik.
Sebiji tomato
Seinci belacan (mesti bakar ye... tapi jangan smpai rentung)
10-20 cili padi (bergantung pada kepedasan)
1/2 cawan air asam jawa (waina buat 2 sudu kecil pes asam jawa + 1/2 cawan air masak)
2 sudu besar kerisik
gula dan garam secukup rasa

Cara-caranya :
1. Bawang merah dan tomato dipotong dadu
2. Belacan dibakar
3. Tumbuk belacan dan cili padi hingga hancur
4. Satukan semua bahan, gaul rata dan tambahkan garam dan gula.


Selamat mencuba

Saturday, August 13, 2011

Homemade chocolate for order....

Alhamdulillah... akhirnya keluar jugak coklat keluaran Ilhamku Cakehouse. Coklat dibuat daripada coklat Beryl`s. Sedap dan bermutu....

RM1 untuk 3 pcs.tiada minimum order.

Friday, August 12, 2011

Rendang hitam daging

Alahai sedapnye resipi ni... bahan2 pun mudah dan cara membuatnya pun ringkas. Blh juga dicuba pakai ayam. Nanti sabtu ni nak masak sekali lagi tapi pakai ayam pulak.


Resipi ni saya ambil dari kak Ziela@ dapur mamasya yang diambil dari kak Ratna.

Bahan-bahan (untuk 3 orang makan) :

Bahan untuk menumis:
3 ulas bawang merah kecil
1 kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 bunga lawang atau 3 bunga cengkih


Daging secukupnya utk 3 org makan
Seulas bawang besar
3 ulas bawang putih
Seinci halia
10 tangkai cili kering
2 cili padi (blh kurang atau tambah ikut kepedasan yang dikehendaki)

4 sudu besar kicap manis
2 batang serai diketuk
1 sudu besar cuka
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak :
1. Blend bawang besar,bawang putih, cili kering, halia, cili padi (tambah sedikit air untuk mudahkan blend)
2. Tumiskan bahan2 tumisan hingga naik bau
3. Masukkan bahan2 blend dan tumis hingga cili dan bawang masak.
4. Masukkan daging, serai, air dan kicap
5. Biarkan hingga daging empuk
6. Masukkan cuka, gula dan garam secukup rasa
7. Biarkan kuah pekat sedikit dan bolehlah dihidangkan.

Tips : pada resipi kak ziela dia tambahkan kerisik, saya xde stok so sy x tambah. tapi saya rasa bila tambah kerisik, lagi kaw222 rasa rendang...

Selamat mencuba


Thursday, August 11, 2011

Kepergianmu....Innalillahi wa inna ilaihiraji`un.

Setelah lama nenek saya menderita sakit strok dan kencing manis... 11.8.11 jam 5ptg nenek telah pergi meninggalkan kami semua...ayah setia berada di sisinya sehingga nafasnya yang terakhir. kalau diikutkan hati, saya pun nk tggu sama tapi apakan daya, cuti xblh lama... tambah pulak Ilham meragam time balik kampung semalam sbb dia rasa x selesa.

Ilham ni, xblh tido kalau bising or cerah... kesimpulannya, siang2 mmg dia xleh tido bila d kampung...tambah2 pulak xde buai. tu yg untuk pengkebumian nenek, saya n Ilham x balik. takpe, sekurang2nya saya sempat berbakti pada nenek dan cium nenek sblum saya balik rumah semalam.

Damailah nenek di sana,semoga sentiasa berada dalam rahmat Ilahi...kita yang masih hidup perlulah mengambil iktibar daripada semua peristiwa ini. Al-Fatihah buat nenekku, Jeriah.

Friday, August 5, 2011

Dadih coklat

Sedapnya dadih homemade ni... actually ni kali kedua saya try, kali pertama dulu xjadi sbb x keras2 hihi....jadi air coklat aje

Kali ni saya modified resipi sikit... so jadilah... nyum2222

Dadih coklat


Bahan-bahannya (saya cuma buat separuh aje, dh cukup utk 8 org makan):

sepeket agar serbuk (11g) - saya pakai agar2 tali. kalau peket kecil (11g), ambil 1/3 daripada peket tu
1 liter air
1 1/4 cawan gula
2 liter susu coklat (mana2 perisa)
1 sudu teh garam
1 sudu besar tepung jagung + 2 sudu besar air
1 sudu besar coklat emulco

Cara-caranya :
1. Masakkan agar2 bersama air hingga mendidih. Pastikan agar2 tu betul2 dh mencair, jgn ada yg terlekat di dasar periuk.
2. Masukkan gula, garam dan tepung jagung dan masak hingga mendidih
3. Masukkan susu coklat dan coklat emulco. Jika nampak tanda hendak mendidih, tutup api.
4. Biarkan suam, dan tapiskan ke dalam bekas
5. Sejukkan.

6. Kalau xde susu coklat, blh juga guna susu perisa lain ataupun susu segar+perisa dan pewarna yang anda inginkan.

1st trial saya pakai guna agar2 serbuk, xjadi sbb saya x perasan yg agar2 tu x hancur walaupun mendidih. So, saya tukar pakai agar2 tali... jadi pulak.... so bergantung pada kemahuan anda k.

Selamat mencuba

Gulai asam tempoyak ikan patin

Gulai ni memang menjadi idaman saya nk buat sejak dulu lagi...cuma x kesampaian sbb xde tempoyak :P almaklumlah, kami adik beradik x makan durian... tapi lepas saya beli ikan patin 3 ekor, mintak tempoyak sikit dari jiran... maka terjadilah gulai tempoyak ni... xsabarnya nak berbuka.

Resipi ni main campak2 dan agak2...so kawan2 pun join campak2 dan agak2 mcm saya la ye <3


Bahan-bahannya :

2 ekor ikan patin sedang

Bahan diblend @ ditumbuk:
seinci lengkuas
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
10 cili hidup

Bahan dicampak2:
Daun kesum
4 keping asam keping sedang
Bunga kantan
Tempoyak 2 sudu besar (dibancuh bersama sedikit air)
Garam sesedap rasa
Gula secukupnya

Cara-caranya :
1. Masukkan bahan blend@tumbuk ke dalam periuk. Selepas mendidih, masukkan air untuk kuah
2. Masukkan bahan2 campak tadi dan tambahkan ikan.
3. Reneh ikan sehingga masak

Tips :
Jangan kacau sangat kuah lepas letak ikan patin sbb ikan tu sangat lembut dan blh menghancurkan isi ikan.
Renehkan ikan (guna api kecil) dalam setengah jam atau hingga lemak2 ikan bercampur dengan kuah... sangat sedap. Mana2 sup pun makin lama reneh, makin sedap....

Tuesday, August 2, 2011

Muffin (RM1.50 per piece)

Muffin chocolate chip yang sangatla moist dan sedap (actually saya x suka sgt muffin yg kering2 tu)... murah dan sedap, Minimum order 9pcs.

Bubur jagung

Salam Ramadhan buat kawan2 semua... sebelum puasa lg dh fikir desert apa yg nak dimasak... jadi hari 1st puasa ni saya buat bubur jagung...sbb dh lama x makan. Jagung fresh saya cari di Kuala Berang... tapi sekarang bukan musim jagung so x banyak pilihan... ade jugak yg ada ulat.... isk. ku buang jauh2

Bubur Jagung

Bahan-bahannya (untuk seperiuk sedang @ 10org makan)

6 tongkol jagung sedang
Semangkuk kecil santan pekat (sebungkus RM2 saya beli)
Dua helai pandan
Gula 1 1/2 senduk nasi
Sagu secukup rasa
Secubit garam

Cara-cara:
1. Hiriskan biji jagung
2. Masukkan air secukupnya (dalam anggaran 5-6 cawan) untuk menenggelamkan jagung dan rebus jagung untuk melembutkannya.
3. Masukkan santan pekat, pandan, gula dan garam
4. Agak2 nak masak tu, masukkan sagu. sagu lama sikit nak serap air... so jgn risau bila sagu lambat kembang. lama2 dia kembang elok selepas tutup api.