Ayam panggang berempah
Resipi :
10 ketul Ayam (terpulang nak guna ayam seekor atau yang dah dipotong)
3 ulas Bawang merah
3 ulas Bawang putih
Halia 1 inci
Beberapa titis Sos worcestershire
2 sudu besar Sos lada hitam
1 pati kiub ayam (mana-mana jenama)
2 sudu madu / gula (saya xde madu time tu so saya saja pakai gula melaka)
1 sudu besar serbuk cili kering (paprika pun lagi best)
1 sudu besar serbuk ketumbar (dan rempah-rempah yang lain jika suka)
garam secukup rasa
1 batang serai - optional (kali pertama saya buat pakai serai, resipi asal xde serai...bila letak serai bau dan rasanya lebih kepada perapan sate)
Cara - cara :
1. Kisar semua bahan dan perapkan ayam sekurang-kurangnya 30minit atau lebih (saya perap sejam setengah)
2. Panggang dan kadang-kadang sapukan butter / lebihan perapan pada ayam supaya tidak kering. lakukan sehingga ayam masak.
10 ketul Ayam (terpulang nak guna ayam seekor atau yang dah dipotong)
3 ulas Bawang merah
3 ulas Bawang putih
Halia 1 inci
Beberapa titis Sos worcestershire
2 sudu besar Sos lada hitam
1 pati kiub ayam (mana-mana jenama)
2 sudu madu / gula (saya xde madu time tu so saya saja pakai gula melaka)
1 sudu besar serbuk cili kering (paprika pun lagi best)
1 sudu besar serbuk ketumbar (dan rempah-rempah yang lain jika suka)
garam secukup rasa
1 batang serai - optional (kali pertama saya buat pakai serai, resipi asal xde serai...bila letak serai bau dan rasanya lebih kepada perapan sate)
Cara - cara :
1. Kisar semua bahan dan perapkan ayam sekurang-kurangnya 30minit atau lebih (saya perap sejam setengah)
2. Panggang dan kadang-kadang sapukan butter / lebihan perapan pada ayam supaya tidak kering. lakukan sehingga ayam masak.
No comments:
Post a Comment
say something ye kawan-kawan