Menerima tempahan kek dan cupcake sekitar Terengganu dan Kelantan

Sedia menerima tempahan kek dan cupcake untuk semua acara. Tempahan sekurang-kurangnya seminggu awal untuk tempahan yang sedikit dan sekurang-kurangnya sebulan untuk tempahan yang lebih banyak.

SILA KLIK PADA LABEL KEK DAN CUPCAKE UNTUK EASY ACCESS PADA KOLEKSI KEK DAN CUPCAKE

Hubungi saya di 019-4849653 atau waina_1307@yahoo.com untuk makluman lebih lanjut.

MAKLUMAN TERKINI

Sila add FB waina, Waina Ilhamku Cakehouse untuk lebih update yer. thanks
Kek, cupcake, cheesetart, tat telur, homemade chocolate. Msg saya, waina 019-4849653

Kongsi Resipi ye kawan-kawan

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

My schedule

Saturday, October 29, 2011

Baked cheesecake

Adui..... entah kenapa waina xde jodoh sgt dgn cheesecake ni... entah d mana silapnya... dh 4 atau 5 kali dh cuba buat cheesecake tapi blom jadi2... skrg Alhamdulillah, dh jadi.... hihihi.... senang dan sedap. tu prinsip waina kalau memasak dan baking. d sini, waina kongsikan resipi yg saye ambil dari Paula Deen, yg jadi host Paula`s Home Cooking di Astro 706 Life Inspired ye...


Maafla ye, bentuk x cantik sikit, sbb saye letak aluminium foil d dlm bekasnya, patutnye letak aje baking paper lagi cantik bentuk tepi tu...

Bahan - bahan (loyang 8 inci x brape tinggi, kalau nk tinggi, guna loyang 6 inci)

Base :

1 cawan Graham`s Cracker crumbs ~~~ waina buat 1 cawan oreo yang dibuang isi dan dhancurkan.
1/4 cawan gula pasir
7 sudu besar mentega yg dcairkan

p/s : kalau nak senang, base dia pakai kek span pun ok.

Filling :

350g cream cheese (mesti suhu bilik)
1 cawan gula pasir (blh kurangkan kalau xnk manis sgt)
1/2 sudu kecil esen vanilla
3 biji telur

Topping : blh buat pelbagai, nak letak chocolate ganache ke, powdered sugar ke, atau mcm waina buat, letak strawberry fruit filling aje....

Cara penyediaannya:
Base :
1. Hancurkan biskut dan masukkan ke dalam butter yg dcairkan dan gula. kacau sebati.
2. Padat - padatkan dalam loyang dan bakar 8 minit dlm oven
3. Keluarkan base dan biarkan ia menyejuk d luar.

Filling :
1. Putar cream cheese (lowest speed), masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar sebati. Pastikan cream cheese tidak berketul2
2. Masukkan esen vanila dan putar sebati.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati
4. Tuangkan atas base tadi
5. Letakkan loyang kek d dalam loyang yg lebih besar. isikan loyang besar dengan air panas sehingga separuh penuh.
6. Bakar pada suhu 170 selama 45 minit atau sehingga masak.
7. Selepas masak, keluarkan dari oven dan biarkan menyejuk d suhu bilik, seterusnya masukkan ke dalam peti dan biarkan semalaman. Esoknya baru keluarkan dari peti...
8. Letakkan topping kesukaan di atas kek...bolehlah dihidangkan.

p/s : kek ni, lembap dan padat ye, bukannya light cheesecake... tapi saya suka yg ini drpd yang light....

selamat mencuba

3 comments:

  1. sedapnya.. nanti nak cuba
    silalah berkunjung ke rumah akk.
    http://fouuzie.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. umah sy d area wakaf tembesu, k.trg :)

      Delete

say something ye kawan-kawan