Menerima tempahan kek dan cupcake sekitar Terengganu dan Kelantan

Sedia menerima tempahan kek dan cupcake untuk semua acara. Tempahan sekurang-kurangnya seminggu awal untuk tempahan yang sedikit dan sekurang-kurangnya sebulan untuk tempahan yang lebih banyak.

SILA KLIK PADA LABEL KEK DAN CUPCAKE UNTUK EASY ACCESS PADA KOLEKSI KEK DAN CUPCAKE

Hubungi saya di 019-4849653 atau waina_1307@yahoo.com untuk makluman lebih lanjut.

MAKLUMAN TERKINI

Sila add FB waina, Waina Ilhamku Cakehouse untuk lebih update yer. thanks
Kek, cupcake, cheesetart, tat telur, homemade chocolate. Msg saya, waina 019-4849653

Kongsi Resipi ye kawan-kawan

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

My schedule

Saturday, October 29, 2011

Baked cheesecake

Adui..... entah kenapa waina xde jodoh sgt dgn cheesecake ni... entah d mana silapnya... dh 4 atau 5 kali dh cuba buat cheesecake tapi blom jadi2... skrg Alhamdulillah, dh jadi.... hihihi.... senang dan sedap. tu prinsip waina kalau memasak dan baking. d sini, waina kongsikan resipi yg saye ambil dari Paula Deen, yg jadi host Paula`s Home Cooking di Astro 706 Life Inspired ye...


Maafla ye, bentuk x cantik sikit, sbb saye letak aluminium foil d dlm bekasnya, patutnye letak aje baking paper lagi cantik bentuk tepi tu...

Bahan - bahan (loyang 8 inci x brape tinggi, kalau nk tinggi, guna loyang 6 inci)

Base :

1 cawan Graham`s Cracker crumbs ~~~ waina buat 1 cawan oreo yang dibuang isi dan dhancurkan.
1/4 cawan gula pasir
7 sudu besar mentega yg dcairkan

p/s : kalau nak senang, base dia pakai kek span pun ok.

Filling :

350g cream cheese (mesti suhu bilik)
1 cawan gula pasir (blh kurangkan kalau xnk manis sgt)
1/2 sudu kecil esen vanilla
3 biji telur

Topping : blh buat pelbagai, nak letak chocolate ganache ke, powdered sugar ke, atau mcm waina buat, letak strawberry fruit filling aje....

Cara penyediaannya:
Base :
1. Hancurkan biskut dan masukkan ke dalam butter yg dcairkan dan gula. kacau sebati.
2. Padat - padatkan dalam loyang dan bakar 8 minit dlm oven
3. Keluarkan base dan biarkan ia menyejuk d luar.

Filling :
1. Putar cream cheese (lowest speed), masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar sebati. Pastikan cream cheese tidak berketul2
2. Masukkan esen vanila dan putar sebati.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati
4. Tuangkan atas base tadi
5. Letakkan loyang kek d dalam loyang yg lebih besar. isikan loyang besar dengan air panas sehingga separuh penuh.
6. Bakar pada suhu 170 selama 45 minit atau sehingga masak.
7. Selepas masak, keluarkan dari oven dan biarkan menyejuk d suhu bilik, seterusnya masukkan ke dalam peti dan biarkan semalaman. Esoknya baru keluarkan dari peti...
8. Letakkan topping kesukaan di atas kek...bolehlah dihidangkan.

p/s : kek ni, lembap dan padat ye, bukannya light cheesecake... tapi saya suka yg ini drpd yang light....

selamat mencuba

Mee goreng udang

Sebenarnya resipi ni, dreka sendiri... xtau nak bg nama apa... saye tarukla mee goreng udang hihihi... tapi sedapppppp....  jom layan resipi dulu ye


Bahan-bahannya :

1 peket mee
5 ulas bawang putih
seinci halia
3 sudu udang kering
udang, fish ball dan ayam ~~~~ suka ati la ye nk letak banyak mana
3 - 4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap soya cair
gula secukup rasa.

** waina x letak garam sbb sos tiram dan sos soya dh cukup masin

Cara penyediaan :

1. Mee direndam sebentar untuk melembutkannya
2. Tumbuk udang kering, bawang putih dan halia
3. Tumiskan udang kering, bawang putih dan halia smpai naik bau
4. Masukkan sos tiram dan sos soya cair. Kacau sebentar
5. Masukkan udang, fishball dan ayam. Kacau dan biarkan smpai masak. Semasa dibiarkan, perlahankan api dan tutup.
6. Masukkan gula.
7. Masukkan mee, kacau sebentar dan bolehlah diangkat.

p/s : daging atas mee tu itik salai segera.... hihihi... jgn tanya resipi sbb beli yg dh masak

Selamat mencuba.....

Tuesday, October 11, 2011

Ilham kesayanganku kini 6 bulan~~milestones

salam... dah lama sangat x update blog...aduyai xsempat.... dgn lappy rosaknye, dgn gmbar entah d mana letaknya, dgn  kebizian mmbuat order kawan2 yg x henti2 tiap hari...thanks to all supporters for Ilhamku Cakehouse... alhamdulillah, walaupun baru 3 bulan beroperasi... dah balik modal dah hihi

udah2.... post kali ni nk cite pasal ilham. nk share dgn bloggers semua apakah milestones @ ape ye?xreti nk translate dlm BM.... tapi milestones ni berbagai2 @ berbeza mengikut anak masing2 so, kalau anak x smpai milestones ni lg jgn keciwa pulak....

@ 6 months / 5months 4 weeks...... ilham sepatutnya dapat

1. sitting up on her own (bila diriba, dia patutnya blh angkat kepala dan bahu dia utk duduk sekejap)
2. mengulang perkataan kegemarannya (hah, yg ni mmg geram sgt2 bila ilham buat bunyi buih or mcm2 lg... suka dengar tapi nyaringnyeeeee )
3. dah mula suka ambik dan buang barang....(ibu dia pun dh mula rasa jenuh nk ambik barang dia buang)
4. suka tgk org makan dan buat mulut mcm nk mkn jugak...(kdg2 kesian tgk ilham asyik perati aje ibu dia mkn mcm2)
5. dh pndai angkat tangan suruh org dukung, dh pndai gelak bila org usik( suka...suka...suka...)

Ilham skang ni pun dh sibuk tahan tangan n melutut... prepare nk merangkak... x dpt ambil pict sbb charger bateri d umah lain...aduyai.... xsbr nk ambik pict Ilham!!!!!!

anyway... jumpa d lain siaran!!!