Menerima tempahan kek dan cupcake sekitar Terengganu dan Kelantan

Sedia menerima tempahan kek dan cupcake untuk semua acara. Tempahan sekurang-kurangnya seminggu awal untuk tempahan yang sedikit dan sekurang-kurangnya sebulan untuk tempahan yang lebih banyak.

SILA KLIK PADA LABEL KEK DAN CUPCAKE UNTUK EASY ACCESS PADA KOLEKSI KEK DAN CUPCAKE

Hubungi saya di 019-4849653 atau waina_1307@yahoo.com untuk makluman lebih lanjut.

MAKLUMAN TERKINI

Sila add FB waina, Waina Ilhamku Cakehouse untuk lebih update yer. thanks
Kek, cupcake, cheesetart, tat telur, homemade chocolate. Msg saya, waina 019-4849653

Kongsi Resipi ye kawan-kawan

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

My schedule

Friday, August 5, 2011

Gulai asam tempoyak ikan patin

Gulai ni memang menjadi idaman saya nk buat sejak dulu lagi...cuma x kesampaian sbb xde tempoyak :P almaklumlah, kami adik beradik x makan durian... tapi lepas saya beli ikan patin 3 ekor, mintak tempoyak sikit dari jiran... maka terjadilah gulai tempoyak ni... xsabarnya nak berbuka.

Resipi ni main campak2 dan agak2...so kawan2 pun join campak2 dan agak2 mcm saya la ye <3


Bahan-bahannya :

2 ekor ikan patin sedang

Bahan diblend @ ditumbuk:
seinci lengkuas
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
10 cili hidup

Bahan dicampak2:
Daun kesum
4 keping asam keping sedang
Bunga kantan
Tempoyak 2 sudu besar (dibancuh bersama sedikit air)
Garam sesedap rasa
Gula secukupnya

Cara-caranya :
1. Masukkan bahan blend@tumbuk ke dalam periuk. Selepas mendidih, masukkan air untuk kuah
2. Masukkan bahan2 campak tadi dan tambahkan ikan.
3. Reneh ikan sehingga masak

Tips :
Jangan kacau sangat kuah lepas letak ikan patin sbb ikan tu sangat lembut dan blh menghancurkan isi ikan.
Renehkan ikan (guna api kecil) dalam setengah jam atau hingga lemak2 ikan bercampur dengan kuah... sangat sedap. Mana2 sup pun makin lama reneh, makin sedap....

No comments:

Post a Comment

say something ye kawan-kawan