Menerima tempahan kek dan cupcake sekitar Terengganu dan Kelantan

Sedia menerima tempahan kek dan cupcake untuk semua acara. Tempahan sekurang-kurangnya seminggu awal untuk tempahan yang sedikit dan sekurang-kurangnya sebulan untuk tempahan yang lebih banyak.

SILA KLIK PADA LABEL KEK DAN CUPCAKE UNTUK EASY ACCESS PADA KOLEKSI KEK DAN CUPCAKE

Hubungi saya di 019-4849653 atau waina_1307@yahoo.com untuk makluman lebih lanjut.

MAKLUMAN TERKINI

Sila add FB waina, Waina Ilhamku Cakehouse untuk lebih update yer. thanks
Kek, cupcake, cheesetart, tat telur, homemade chocolate. Msg saya, waina 019-4849653

Kongsi Resipi ye kawan-kawan

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

My schedule

Wednesday, November 30, 2011

Ilhamku dah 7 bulan setengah

Sebagai ibu Ilham, terlalu banyak perkembangan Ilham yg saya saksikan... bermula daripada senyuman pertamanya, hinggalah kini, Ilham mula memanjat dan mengangkat tinggi bontotnya,...haha... tapi sayangnya, dek terlalu bz dengan kerja dan kek, saya x smpat nk abadikan saat2 indah pertama bila Ilham mula merangkak, mula memanjat dan mula merayap...hihi itu semua hanya tersimpan kemas dlm memori ibu, xdpt nk dkongsi dan dsimpan d sini.. tapi jom layan gambar2 Ilham yg sempat di snap...


saat Ilham tumbuh dua btg gigi


budak yg tgh lena tido pakai baju atuk dia beli


baru bangun tido siang...puas tido la tu yg sengih lebar


Ilham bersama encek froggy. 

Hari tu, 23hb smpaila 28hb Nov Ilham terjangkit HFMD dari sepupu2 dia...kesian dia mulut melepuh, ade bintik2 merah di sendi2 dan d hujung2 jari dia... tapi anak ibu kuat, wlp dia xleh isap susu, dia tetap makan ape yg ibu dia bg... menangis x henti2. walaupun tension, tapi demi anak tersayang, ibu teruskan dan bersabar... Alhamdulillah, skrg dh elok. Ibu dia pulak yg demam, sakit tekak dan batuk... wakakakaka...

Tuesday, November 29, 2011

Apam polkadot RM30

Salam kawan2 semua...Apam dot2 saya buat untuk order kak Ayu dari Merang, inti coklat, kiwi dan strawberry. Jom layan 2 keping gambar ni heheh....



Friday, November 25, 2011

doorgift untuk majlis perkahwinan

ni ialah order yg terbanyak yg pernah saya buat.... 2000pcs mini muffin n 2000 lolipop coklat. sangat penat dan sangat banyak tenaga yg dkerah...thanks buat the most dedicated person n supporter no 1... my MOM....moh layan gambar... tu pun xsmpt ambil sbb tlupe....sbb terlalu bz...


lolipop coklat yang siap dibungkus


mini muffin yg siap dibungkus

Saturday, November 19, 2011

Tahniah buat adikku UPSR 5A

Tahniah untuk adikku Siti Hajar Maisarah sbb dapat 5A. Bila mengenangkan betapa letihnya sy dan kakak2nye yg lain mengajar dia dari awal tahun... berbaloi jugak akhirnya... thanks jugak pada cikgu2 dia yg sangat rajin bagi soalan pd dia smpai dia dh hafal jawapan semua... hihi... 

actually, saya pun ade terfikir, kenapa pelajar yg OK sms UPSR bila naik sekolah menengah, ada yg maintain tapi banyak jugak yg menurun... salah siapa? salah cikgu ke yg x bg soalan banyak2 smpai budak tu boleh hafal jawapan? atau salah terlalu banyak perkara yg hendak dpelajari???? saya xnk salahkan pelajar sbb diorg menjadi seperti apa yg cikgu / ibubapa bentukkan... 

dah2.... kita layan hadiah yg x seberapa dari saya untuk adik...dia bwk kek ni utk kwn2 dia..kira mcm jamuan perpisahan geng la ni...hihihi

dia nk wafer roll tu... tp sygnye mmg lemau la bila tdedah aje mcm tu...yg pntg, kek tu habissss hihihi



Sunday, November 13, 2011

Kek yang diorder.....

Penat seminggu ni x ilang lagi...xnk cakap banyak...moh layan gambar kek2 yang kawan2 order...thanks alll....


20pcs choc muffin + buttercream icing (individual pack)


Choc moist cake + buttercream icing + choc rice


Hantaran sebelah pihak perempuan kepada pihak lelaki


Hantaran sebelah pihak lelaki kepada pihak perempuan


Choc moist cake + fondant


choc moist cake + fondant


hantaran pihak lelaki kepada perempuan


choc moist cake + buttercream icing + gumpaste flower


choc moist cake + buttercream icingqsxazaS


hantaran pihak perempuan kepada pihak lelaki

Monday, November 7, 2011

Teknik2...Baked cheesecake yang paling menjadi, paling padat dan paling sedap

Assalamualaikum.... hihi...sangat gembira la...la... hari ni... sebab ape, hari ni hari cheesecake waina (mengikut citarasa dan kehendak saye) menjadik selepas cubaan demi cubaan..pelbagai resipi dan teknik saye dh buat... guna waterbath, xguna waterbath, non-baked, guna gelatin. buat meringue, lembik di dalam keras di luar, guna biskut sbg base, guna kek span sbg base... mcm2 lagi... smpai dah hampir putus asa dan trauma dibuatnya...

Alhamdulillah... kini selepas mendapat banyak pengajaran, saya berjaya membuat cheesecake yang saya inginkannnnnn!!!!



Ini cheesecake yang x touch up ape2 ye... xsempat nk pindah ke pinggan elok, dah licin.... kalau cheesecake dulu2, seminggu ade duduk diam dlm peti x disentuh sape2... maklumlaaaa x sedap hahaha.... 

Resipi ni ringkas dan mudah. Boleh refer pada resipi baked cheesecake yang sebelumnya. Cuma yang hari tu xbrape jadi lagi... sbb masa memasak ikut pada resipi tu la... sebenarnya masa memasak ikut oven masing2... saya punya oven lambat masak...saye x brani nak tinggikan suhu risau x jadi lagi...

Timing :

Sejam sepuluh minit pasang api bawah...

Kalau lembut lg di tengah, saya tambah sepuluh minit lagi api atas bawah... 


Dh ramai org bgtau, kalau kek tu lembut di tengah, xpe...nanti dia keras.... saya percaya laaaaaa....
TAPI
Kali ni saya x pecaya... saya masak smpai semuanya jadi masak semuanya.... saya keluarkan dari oven, sejukkan di luar dan bila betul2 sejuk baru masukkan ke peti sejuk...esoknya baru dimakan.... hihi...

DAN

Alhamdulillah, kek saya TAK PECAH seperti yang ditakuti org lain... hihi 

TIPS semasa mengadun:

1. Pastikan 350g creamcheese betul2 di suhu bilik... dan bila putar tu, pastikan cream cheese cair dan kembang...jgn ade ketul2

2. masuk gula sikit2...kali ni saya letak 3/4 cawan aje...

3. masuk 3 biji telur sebiji2 dan jangan lupa kaup di tepi2 supaya semuanya bercampur sempurna...kalau boleh setiap kali mengadun, mesti kaup yang di tepi2.... 

4. Dan kali ni saya masukkan 1/4 cawan tepung yang saya ayak sebelum dimasukkan ke dlm adunan selepas saya masukkan telur... bukan ape, nak bagi kek tu kental sikit hihihi.... 

Dan....hasilnya.... berdebar2 tau... JADIKKKKK....

Sunday, November 6, 2011

Hantaran perkahwinan

Saya dh lama buat hantaran pertunangan dan perkahwinan... cuma x pernah terfikir utk dibuka untuk tempahan... hah...alang2 menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan.... di sini waina letakkan beberapa gambar hantaran yang saya dah buat...

jom layan gambar....