Menerima tempahan kek dan cupcake sekitar Terengganu dan Kelantan

Sedia menerima tempahan kek dan cupcake untuk semua acara. Tempahan sekurang-kurangnya seminggu awal untuk tempahan yang sedikit dan sekurang-kurangnya sebulan untuk tempahan yang lebih banyak.

SILA KLIK PADA LABEL KEK DAN CUPCAKE UNTUK EASY ACCESS PADA KOLEKSI KEK DAN CUPCAKE

Hubungi saya di 019-4849653 atau waina_1307@yahoo.com untuk makluman lebih lanjut.

MAKLUMAN TERKINI

Sila add FB waina, Waina Ilhamku Cakehouse untuk lebih update yer. thanks
Kek, cupcake, cheesetart, tat telur, homemade chocolate. Msg saya, waina 019-4849653

Kongsi Resipi ye kawan-kawan

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

My schedule

Wednesday, December 14, 2011

All Year Mixed Emotion

Hmm.... kalau diikut2kan last skali saya tjumpa dia pada november tahun lepas. sekarang 14.12.2011... dah setahun sebulan tanpa khabar berita dan nafkah. terlalu banyak yang berlaku dalam masa setahun ni...

ketika mengandungkan ilham... walau papa dan mama berusaha menyuruh saya melupakan dia...namun perasaan  mengharap dan sayang masih menebal... hingga ketika saya melahirkan ilham, dialah org pertama yg sy bgtau...sbb jauh d sudut hati masih mengharapkan dia kembali... namun, harapanku berkecai setelah dia enggan pulang menguruskan pendaftaran anaknya... pada 28 april 2011, itulah kali terakhir mendengar suaranya bersama dengan kekasihnya.

sy berpantang dan bersusah payah membesarkan ilham... dan pada 3 bulan pertama, alhamdulillah...setiap detik susah senang dgn ilham saya anggap sbg pengalaman paling manis dlm hidup. namun, sehingga julai 2011, 2-3 minggu sekali dia masih call sy..masih cuba memberi harapan yg palsu... dan saya pd waktu itu masih percaya...

sehinggalah call yang paling akhir yg saya x angkat... (time tu piala suzuki)... dan tak ada lagi nombor asing yg terpapar di skrin telefon saya. Secara perlahan2 pada waktu itu, saya bangun dari mimpi yg panjang, dari angan2 yang x kesampaian... saya cuba muhasabah diri...adakah dia berbaloi untuk ditunggu? adakah dia layak jadi bapa pada ilham? jika dia kembali, adakah dia boleh kembali pada perangai lamanya... sungguh aku FOBIA....bila kurenung2kan waktu dulu, kalau bukan kerana sayang, xku bertahan dlm rumahtangga ini. Syukur sgt2 dpt balik ke pangkuan keluarga... dan telah membuka minda dan hatiku untuk melihat buruk dan baik dari segi Islam...

selepas saya mula bekerja, dan memulakan perniagaan Ilhamku Cakehouse ini... (sekitar bulan Julai).. baru saya benar2 yakin yang sebenarnya saya boleh hidup tanpanya. walau dia xada, x menjadi kudis dalam hidup saya. saya bertekad untuk mengejar kembali minat yang dah lama tersimpan sejak saya mengenalinya.

dan waktu berlalu sangat pantas.... dek kesibukan kerja dan komitmen pada perniagaan, sehari demi sehari berlalu tanpa saya menyedari kini sudah Disember...sampai bila saya ingin digantung tidak bertali? lantas, tergerak hati ini untuk ke mahkamah syariah...

Alhamdulillah, sekarang saya hanya perlu membuat borang afidavit untuk permohonan fasakh saya. semoga Allah merahmati dan memudahkan urusan saya...Amin...

Saturday, December 10, 2011

Ayam goreng crunchy

Inspirasi resipi ini adalah daripada Nigella..saya tgk dalam laman web Food Network. sambil2 tu ape lagi, modified la hihihi...
sebenarnya, saya cukup suka buat ayam goreng salut tepung. tapi dh bosan beli tepung segera yang kejap rasa mcm best, dan ade jugak yg x best. jom buat sendiri pun x kurang sedapnya....

resipi ni, saya reka2 aje, kira campak2 aje rempah2 yg ada...




Bahan-bahannya (untuk 6-7 orang makan):

Ayam secukupnya
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar serbuk lada putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk lada
1 sudu besar serbuk perasa ayam
2 cawan susu segar (boleh digantikan dengan air biasa)
2 biji telur
garam secukup rasa (lebih kurang 1 sudu besar jugak)

Cara - caranya :

1. Campurkan ayam dengan susu dan letakkan dalam bekas atau plastik bertutup. Simpan dalam peti sejuk sekurang2nya dua jam
2. Rebus ayam bersama2 susu hingga ayam masak (guna api sederhana)
3. Campurkan semua bahan2 kering dalam satu bekas, dan telur dalam satu bekas lagi.
4. Panaskan minyak.
5. Bila ayam sudah masak, toskan hingga agak kering.
6. Salutkan ayam dengan tepung dahulu.... kemudian baru salutkan dengan telur, dan sekali lagi salutkan dengan tepung. baru digoreng hingga keemasan.Ayam ni dah masak masa direbus tadi, jadix yah risau kalau goreng hanya sekejap.

Rainbow cake

Dah lama tgk org lain buat... kek ni sangat cantik dan lembut dan cream cheese frostingnye nyummy... x muak... sangat lawa dgn kombinasi warnanye.. elok aje frosting warna putih. jom layan gambar


l

sape2 nak blh order ye... 

Wednesday, November 30, 2011

Ilhamku dah 7 bulan setengah

Sebagai ibu Ilham, terlalu banyak perkembangan Ilham yg saya saksikan... bermula daripada senyuman pertamanya, hinggalah kini, Ilham mula memanjat dan mengangkat tinggi bontotnya,...haha... tapi sayangnya, dek terlalu bz dengan kerja dan kek, saya x smpat nk abadikan saat2 indah pertama bila Ilham mula merangkak, mula memanjat dan mula merayap...hihi itu semua hanya tersimpan kemas dlm memori ibu, xdpt nk dkongsi dan dsimpan d sini.. tapi jom layan gambar2 Ilham yg sempat di snap...


saat Ilham tumbuh dua btg gigi


budak yg tgh lena tido pakai baju atuk dia beli


baru bangun tido siang...puas tido la tu yg sengih lebar


Ilham bersama encek froggy. 

Hari tu, 23hb smpaila 28hb Nov Ilham terjangkit HFMD dari sepupu2 dia...kesian dia mulut melepuh, ade bintik2 merah di sendi2 dan d hujung2 jari dia... tapi anak ibu kuat, wlp dia xleh isap susu, dia tetap makan ape yg ibu dia bg... menangis x henti2. walaupun tension, tapi demi anak tersayang, ibu teruskan dan bersabar... Alhamdulillah, skrg dh elok. Ibu dia pulak yg demam, sakit tekak dan batuk... wakakakaka...

Tuesday, November 29, 2011

Apam polkadot RM30

Salam kawan2 semua...Apam dot2 saya buat untuk order kak Ayu dari Merang, inti coklat, kiwi dan strawberry. Jom layan 2 keping gambar ni heheh....



Friday, November 25, 2011

doorgift untuk majlis perkahwinan

ni ialah order yg terbanyak yg pernah saya buat.... 2000pcs mini muffin n 2000 lolipop coklat. sangat penat dan sangat banyak tenaga yg dkerah...thanks buat the most dedicated person n supporter no 1... my MOM....moh layan gambar... tu pun xsmpt ambil sbb tlupe....sbb terlalu bz...


lolipop coklat yang siap dibungkus


mini muffin yg siap dibungkus

Saturday, November 19, 2011

Tahniah buat adikku UPSR 5A

Tahniah untuk adikku Siti Hajar Maisarah sbb dapat 5A. Bila mengenangkan betapa letihnya sy dan kakak2nye yg lain mengajar dia dari awal tahun... berbaloi jugak akhirnya... thanks jugak pada cikgu2 dia yg sangat rajin bagi soalan pd dia smpai dia dh hafal jawapan semua... hihi... 

actually, saya pun ade terfikir, kenapa pelajar yg OK sms UPSR bila naik sekolah menengah, ada yg maintain tapi banyak jugak yg menurun... salah siapa? salah cikgu ke yg x bg soalan banyak2 smpai budak tu boleh hafal jawapan? atau salah terlalu banyak perkara yg hendak dpelajari???? saya xnk salahkan pelajar sbb diorg menjadi seperti apa yg cikgu / ibubapa bentukkan... 

dah2.... kita layan hadiah yg x seberapa dari saya untuk adik...dia bwk kek ni utk kwn2 dia..kira mcm jamuan perpisahan geng la ni...hihihi

dia nk wafer roll tu... tp sygnye mmg lemau la bila tdedah aje mcm tu...yg pntg, kek tu habissss hihihi



Sunday, November 13, 2011

Kek yang diorder.....

Penat seminggu ni x ilang lagi...xnk cakap banyak...moh layan gambar kek2 yang kawan2 order...thanks alll....


20pcs choc muffin + buttercream icing (individual pack)


Choc moist cake + buttercream icing + choc rice


Hantaran sebelah pihak perempuan kepada pihak lelaki


Hantaran sebelah pihak lelaki kepada pihak perempuan


Choc moist cake + fondant


choc moist cake + fondant


hantaran pihak lelaki kepada perempuan


choc moist cake + buttercream icing + gumpaste flower


choc moist cake + buttercream icingqsxazaS


hantaran pihak perempuan kepada pihak lelaki

Monday, November 7, 2011

Teknik2...Baked cheesecake yang paling menjadi, paling padat dan paling sedap

Assalamualaikum.... hihi...sangat gembira la...la... hari ni... sebab ape, hari ni hari cheesecake waina (mengikut citarasa dan kehendak saye) menjadik selepas cubaan demi cubaan..pelbagai resipi dan teknik saye dh buat... guna waterbath, xguna waterbath, non-baked, guna gelatin. buat meringue, lembik di dalam keras di luar, guna biskut sbg base, guna kek span sbg base... mcm2 lagi... smpai dah hampir putus asa dan trauma dibuatnya...

Alhamdulillah... kini selepas mendapat banyak pengajaran, saya berjaya membuat cheesecake yang saya inginkannnnnn!!!!



Ini cheesecake yang x touch up ape2 ye... xsempat nk pindah ke pinggan elok, dah licin.... kalau cheesecake dulu2, seminggu ade duduk diam dlm peti x disentuh sape2... maklumlaaaa x sedap hahaha.... 

Resipi ni ringkas dan mudah. Boleh refer pada resipi baked cheesecake yang sebelumnya. Cuma yang hari tu xbrape jadi lagi... sbb masa memasak ikut pada resipi tu la... sebenarnya masa memasak ikut oven masing2... saya punya oven lambat masak...saye x brani nak tinggikan suhu risau x jadi lagi...

Timing :

Sejam sepuluh minit pasang api bawah...

Kalau lembut lg di tengah, saya tambah sepuluh minit lagi api atas bawah... 


Dh ramai org bgtau, kalau kek tu lembut di tengah, xpe...nanti dia keras.... saya percaya laaaaaa....
TAPI
Kali ni saya x pecaya... saya masak smpai semuanya jadi masak semuanya.... saya keluarkan dari oven, sejukkan di luar dan bila betul2 sejuk baru masukkan ke peti sejuk...esoknya baru dimakan.... hihi...

DAN

Alhamdulillah, kek saya TAK PECAH seperti yang ditakuti org lain... hihi 

TIPS semasa mengadun:

1. Pastikan 350g creamcheese betul2 di suhu bilik... dan bila putar tu, pastikan cream cheese cair dan kembang...jgn ade ketul2

2. masuk gula sikit2...kali ni saya letak 3/4 cawan aje...

3. masuk 3 biji telur sebiji2 dan jangan lupa kaup di tepi2 supaya semuanya bercampur sempurna...kalau boleh setiap kali mengadun, mesti kaup yang di tepi2.... 

4. Dan kali ni saya masukkan 1/4 cawan tepung yang saya ayak sebelum dimasukkan ke dlm adunan selepas saya masukkan telur... bukan ape, nak bagi kek tu kental sikit hihihi.... 

Dan....hasilnya.... berdebar2 tau... JADIKKKKK....

Sunday, November 6, 2011

Hantaran perkahwinan

Saya dh lama buat hantaran pertunangan dan perkahwinan... cuma x pernah terfikir utk dibuka untuk tempahan... hah...alang2 menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan.... di sini waina letakkan beberapa gambar hantaran yang saya dah buat...

jom layan gambar....





Saturday, October 29, 2011

Baked cheesecake

Adui..... entah kenapa waina xde jodoh sgt dgn cheesecake ni... entah d mana silapnya... dh 4 atau 5 kali dh cuba buat cheesecake tapi blom jadi2... skrg Alhamdulillah, dh jadi.... hihihi.... senang dan sedap. tu prinsip waina kalau memasak dan baking. d sini, waina kongsikan resipi yg saye ambil dari Paula Deen, yg jadi host Paula`s Home Cooking di Astro 706 Life Inspired ye...


Maafla ye, bentuk x cantik sikit, sbb saye letak aluminium foil d dlm bekasnya, patutnye letak aje baking paper lagi cantik bentuk tepi tu...

Bahan - bahan (loyang 8 inci x brape tinggi, kalau nk tinggi, guna loyang 6 inci)

Base :

1 cawan Graham`s Cracker crumbs ~~~ waina buat 1 cawan oreo yang dibuang isi dan dhancurkan.
1/4 cawan gula pasir
7 sudu besar mentega yg dcairkan

p/s : kalau nak senang, base dia pakai kek span pun ok.

Filling :

350g cream cheese (mesti suhu bilik)
1 cawan gula pasir (blh kurangkan kalau xnk manis sgt)
1/2 sudu kecil esen vanilla
3 biji telur

Topping : blh buat pelbagai, nak letak chocolate ganache ke, powdered sugar ke, atau mcm waina buat, letak strawberry fruit filling aje....

Cara penyediaannya:
Base :
1. Hancurkan biskut dan masukkan ke dalam butter yg dcairkan dan gula. kacau sebati.
2. Padat - padatkan dalam loyang dan bakar 8 minit dlm oven
3. Keluarkan base dan biarkan ia menyejuk d luar.

Filling :
1. Putar cream cheese (lowest speed), masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar sebati. Pastikan cream cheese tidak berketul2
2. Masukkan esen vanila dan putar sebati.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati
4. Tuangkan atas base tadi
5. Letakkan loyang kek d dalam loyang yg lebih besar. isikan loyang besar dengan air panas sehingga separuh penuh.
6. Bakar pada suhu 170 selama 45 minit atau sehingga masak.
7. Selepas masak, keluarkan dari oven dan biarkan menyejuk d suhu bilik, seterusnya masukkan ke dalam peti dan biarkan semalaman. Esoknya baru keluarkan dari peti...
8. Letakkan topping kesukaan di atas kek...bolehlah dihidangkan.

p/s : kek ni, lembap dan padat ye, bukannya light cheesecake... tapi saya suka yg ini drpd yang light....

selamat mencuba

Mee goreng udang

Sebenarnya resipi ni, dreka sendiri... xtau nak bg nama apa... saye tarukla mee goreng udang hihihi... tapi sedapppppp....  jom layan resipi dulu ye


Bahan-bahannya :

1 peket mee
5 ulas bawang putih
seinci halia
3 sudu udang kering
udang, fish ball dan ayam ~~~~ suka ati la ye nk letak banyak mana
3 - 4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap soya cair
gula secukup rasa.

** waina x letak garam sbb sos tiram dan sos soya dh cukup masin

Cara penyediaan :

1. Mee direndam sebentar untuk melembutkannya
2. Tumbuk udang kering, bawang putih dan halia
3. Tumiskan udang kering, bawang putih dan halia smpai naik bau
4. Masukkan sos tiram dan sos soya cair. Kacau sebentar
5. Masukkan udang, fishball dan ayam. Kacau dan biarkan smpai masak. Semasa dibiarkan, perlahankan api dan tutup.
6. Masukkan gula.
7. Masukkan mee, kacau sebentar dan bolehlah diangkat.

p/s : daging atas mee tu itik salai segera.... hihihi... jgn tanya resipi sbb beli yg dh masak

Selamat mencuba.....

Tuesday, October 11, 2011

Ilham kesayanganku kini 6 bulan~~milestones

salam... dah lama sangat x update blog...aduyai xsempat.... dgn lappy rosaknye, dgn gmbar entah d mana letaknya, dgn  kebizian mmbuat order kawan2 yg x henti2 tiap hari...thanks to all supporters for Ilhamku Cakehouse... alhamdulillah, walaupun baru 3 bulan beroperasi... dah balik modal dah hihi

udah2.... post kali ni nk cite pasal ilham. nk share dgn bloggers semua apakah milestones @ ape ye?xreti nk translate dlm BM.... tapi milestones ni berbagai2 @ berbeza mengikut anak masing2 so, kalau anak x smpai milestones ni lg jgn keciwa pulak....

@ 6 months / 5months 4 weeks...... ilham sepatutnya dapat

1. sitting up on her own (bila diriba, dia patutnya blh angkat kepala dan bahu dia utk duduk sekejap)
2. mengulang perkataan kegemarannya (hah, yg ni mmg geram sgt2 bila ilham buat bunyi buih or mcm2 lg... suka dengar tapi nyaringnyeeeee )
3. dah mula suka ambik dan buang barang....(ibu dia pun dh mula rasa jenuh nk ambik barang dia buang)
4. suka tgk org makan dan buat mulut mcm nk mkn jugak...(kdg2 kesian tgk ilham asyik perati aje ibu dia mkn mcm2)
5. dh pndai angkat tangan suruh org dukung, dh pndai gelak bila org usik( suka...suka...suka...)

Ilham skang ni pun dh sibuk tahan tangan n melutut... prepare nk merangkak... x dpt ambil pict sbb charger bateri d umah lain...aduyai.... xsbr nk ambik pict Ilham!!!!!!

anyway... jumpa d lain siaran!!!

Saturday, September 17, 2011

Sotong oriental

Bila beli sotong ni...terfikir nak masak ape ye.... nk rasa resipi2 baru sbb xnk masak merah ke, kicap ke, singgang ke, goreng tepung... xnakkkkkk

jadi saya tjumpa la... resipi baru sotong oriental.sedappppppp hihi...licin abis.

resipi asal xde kuah sgt... saya punya berkuah sbb terlebih pes tomyam jadi terover masam... jadi kena modified sndiri pulak.

saya ambil resipi dari dapur MaDiHaA.


Bahan2
500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos -
waina buat berkuah jadi sotong tu x dicelur dulu.
1 tangkai daun kari 
5 ulas bwg merah ~ hiris 
3 ulas bwh putih ~ cincang 
garam & gula secukup rasa 
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah) - waina x tambah

Bahan2 ini dicampur jadikan pes  - waina x jadikan pes pun, campak trus aje dlm kuali hihi
2 s/b pes tom yam 
2 s/k rempah kari ikan 
1 1/2 s/b sos tiram 
2 s/k sos ikan 
6 s/b air panas 

Cara Menyediakan 
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
 
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit. 
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan. - waina masukkan sotong, tutup kuali untuk biarkan sotong masak. bila dh masak, akan ada kuah sikit... then baru masuk gula n garam secukup rasa....




selamat mencubaaaaa

order 16 september 2011

repeat order dari ana.... choc moist cake untuk majlis pertunangannya.... tahniah


order 7 september 2011

1. order dari k.ayu smkkt untuk birthday anak dia dbawak ke sekolah... RM 40 untuk 50pcs choc moist cupcake

order 2 september 2011

1. 50pcs donut choco ball dari k.naa ptpl..thanks


order 28 ogos 2011

1. 50 pcs blueberry cheesetart order dari k.rafeah smkkt..thanks


2. order dari k.mah smkkt


Choc moist cake


RM60 eggtart


Friday, September 16, 2011

Jalan-jalan cari bakery (ep 1)

wah... dah ada rancangan realiti sendiri ahaks...
xde ape lah, cuma saya sangat sukakan desert terutamanya kek. saya suka kek yang sedap. jadi saya hanya buat kek yang sedap2 saja untuk saya dan customer. jadi, bila saya keluar jalan2, saya teringin nak rasa kek bila lalu di bakery2 yg ada. wah...jawabnye makin gemuk la waina nanti hihi...

tujuan rancangan ni xbermaksud nak mengkondem atau menjatuhkan siapa2, jadi bila kek yg saya makan tu sedap, saya akan sebut nama bakery itu, kalau x sedap, saya xkn sebut... tapi apa jadi kalau ada yang sedap, ada yg x? nanti sy fikirkan...

hari ni saya lalu d kedai bakery ni.... saya jalan2 tgk dlm kedai, tgk dlm peti...hmmm semua sponge kek dan butter kek...ok takpe...biase la tu... then sy pegi display dia, tgk ada dua potong kek yg menjadi pilihan untuk episod kali ini....


nampak sedap kan?kan? tapi xde nama diletakkan... cuba teka kek apakah pada gambar itu? jeng2.....

kesimpulannya.... sangat kecewa....

sebelah kiri kek coklat yang x moist... yg best cuma choc chip dia....makan semulut xmau lagi....

sebelah kanan mati2 saya ingt cheesecake. rupanya tipah tertipuuuuuuu.... itu kek span dua lapis yang sangat keras, dan jem di atasnya sangat kering (seolah2 dah dua tiga hari dah)


siyes x tipu...nk cuba blh g sana... tempat... dirahsiakan hihi....jadi RM5 rasa terbang begitu saja x berbaloi....

kita jumpa d episod yg lain.... tadaaaaaaa....

Thursday, September 8, 2011

Aidilfitri kedua tanpa dia...

Salam Aidilfitri untuk rakan-rakan semua... wah, dah hari raya ke-9 baru nak ucap selamat... nk buat mcm mana, seminggu sebelum raya sibuk sgt buat order kawan2..nasib baik semuanya siap dengan jayanya... thanks kawan2 sbb support bisnes Ilhamku Cakehouse...

Aidilfitri ni kali kedua saya beraya tanpa dia. Tapi kali kedua jugak beraya dengan Ilham... cuma tahun lepas, dia baru sebulan dlm kandungan...dan sekarang dia dah 5 bulan di dunia hihi...
Aidilfitri 2010

Aidilfitri tahun lepas jika dikenang2 balik, mmg sangat menyedihkan. Saya balik kampung sorang2, semua bertanyakan ke mana dia pergi. Waktu itu, malu, kecewa, sedih semuanya ada. Lagipun saya baru mengandungkan Ilham, bertambah2 la kekecewaan emosi yang melanda.

Namun, Aidilfitri kali ini saya lebih tabah dan kuat. Semuanya kerana adanya Ilham, anak kesayangan ibu. Saya dah lali dengan pertanyaan sanak-saudara. Dan kali ini, saya ada jawapan yang lebih pasti, kami sudah berpisah.... Ini semua telah menjawab semua persoalan yang ada di fikiran saudara2ku...
Aidilfitri 2011

Apa jua yang berlaku dalam hidupku, semuanya telah tertulis dalam takdir yang telah ditentukan Allah Maha Esa... kita hanya mampu berdoa dan berusaha menjadikannya yang terbaik.

Salam Aidilfitri untuk semua

Saturday, August 27, 2011

order 27 ogos 2011

1. 50pcs cheesetart n 50pcs eggtart


2. lolipop coklat 250pcs order dari ezie


Sunday, August 21, 2011

I'm thankful for the opportunity to be a supermom....

"You are not a pacifier; you are a Mom. You are the sun, the moon, the earth, you are liquid love, you are warmth, you are security, you are comfort in the very deepest aspect of the meaning of comfort" -- Paula Yount


Kata - kata Paula ni lah yang kembali menguatkan azam saya untuk teruskan penyusuan susu ibu dan terus melakukan apa yg saya buat sekarang tanpa ragu2.


Sekarang Ilham dah 4 bulan, dh pndai kenal ibu dia... dah pandai buat perangai...selalu nak orang ada dengan dia nak main2... xnak susu botol kecuali lapar sangat2... tido pun 15-30 minit saja dalam satu sesi... asyik nak bergayut aje, yang seronoknya bila saya nak bagi susu, senyuman dia dan tingkah lakunya yang happy nak dapat susu tu sangat membuatkan saya bahagia... 


saya co-sleeping dengan dia, kalau siang pun saya co-sleep skali jadi dia blh tido smpai 2 jam. dlm buai asyik terjaga. mungkin dia teringat susu ibu dia... 


sekarang Ilham mula melompat2, dh lihat sana, explore sini... mcm2 yg dia tengok. dh mula merenyuk kertas dan mula asyik main bantal gebu dia... 


xpuas saya layan Ilham...kalau blh, janganla masa cepat berlalu...


mula2 saya risau Ilham x tido siang, tapi bila saya baca KellyMom.com, mmg budak 4-5 bulan mmg macam tu... oooo now i'm relieved. 








layan gambar Ilham tido.....