Menerima tempahan kek dan cupcake sekitar Terengganu dan Kelantan

Sedia menerima tempahan kek dan cupcake untuk semua acara. Tempahan sekurang-kurangnya seminggu awal untuk tempahan yang sedikit dan sekurang-kurangnya sebulan untuk tempahan yang lebih banyak.

SILA KLIK PADA LABEL KEK DAN CUPCAKE UNTUK EASY ACCESS PADA KOLEKSI KEK DAN CUPCAKE

Hubungi saya di 019-4849653 atau waina_1307@yahoo.com untuk makluman lebih lanjut.

MAKLUMAN TERKINI

Sila add FB waina, Waina Ilhamku Cakehouse untuk lebih update yer. thanks
Kek, cupcake, cheesetart, tat telur, homemade chocolate. Msg saya, waina 019-4849653

Kongsi Resipi ye kawan-kawan

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

My schedule

Saturday, December 10, 2011

Ayam goreng crunchy

Inspirasi resipi ini adalah daripada Nigella..saya tgk dalam laman web Food Network. sambil2 tu ape lagi, modified la hihihi...
sebenarnya, saya cukup suka buat ayam goreng salut tepung. tapi dh bosan beli tepung segera yang kejap rasa mcm best, dan ade jugak yg x best. jom buat sendiri pun x kurang sedapnya....

resipi ni, saya reka2 aje, kira campak2 aje rempah2 yg ada...




Bahan-bahannya (untuk 6-7 orang makan):

Ayam secukupnya
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar serbuk lada putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk lada
1 sudu besar serbuk perasa ayam
2 cawan susu segar (boleh digantikan dengan air biasa)
2 biji telur
garam secukup rasa (lebih kurang 1 sudu besar jugak)

Cara - caranya :

1. Campurkan ayam dengan susu dan letakkan dalam bekas atau plastik bertutup. Simpan dalam peti sejuk sekurang2nya dua jam
2. Rebus ayam bersama2 susu hingga ayam masak (guna api sederhana)
3. Campurkan semua bahan2 kering dalam satu bekas, dan telur dalam satu bekas lagi.
4. Panaskan minyak.
5. Bila ayam sudah masak, toskan hingga agak kering.
6. Salutkan ayam dengan tepung dahulu.... kemudian baru salutkan dengan telur, dan sekali lagi salutkan dengan tepung. baru digoreng hingga keemasan.Ayam ni dah masak masa direbus tadi, jadix yah risau kalau goreng hanya sekejap.

No comments:

Post a Comment

say something ye kawan-kawan