Menerima tempahan kek dan cupcake sekitar Terengganu dan Kelantan

Sedia menerima tempahan kek dan cupcake untuk semua acara. Tempahan sekurang-kurangnya seminggu awal untuk tempahan yang sedikit dan sekurang-kurangnya sebulan untuk tempahan yang lebih banyak.

SILA KLIK PADA LABEL KEK DAN CUPCAKE UNTUK EASY ACCESS PADA KOLEKSI KEK DAN CUPCAKE

Hubungi saya di 019-4849653 atau waina_1307@yahoo.com untuk makluman lebih lanjut.

MAKLUMAN TERKINI

Sila add FB waina, Waina Ilhamku Cakehouse untuk lebih update yer. thanks
Kek, cupcake, cheesetart, tat telur, homemade chocolate. Msg saya, waina 019-4849653

Kongsi Resipi ye kawan-kawan

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

My schedule

Saturday, September 17, 2011

Sotong oriental

Bila beli sotong ni...terfikir nak masak ape ye.... nk rasa resipi2 baru sbb xnk masak merah ke, kicap ke, singgang ke, goreng tepung... xnakkkkkk

jadi saya tjumpa la... resipi baru sotong oriental.sedappppppp hihi...licin abis.

resipi asal xde kuah sgt... saya punya berkuah sbb terlebih pes tomyam jadi terover masam... jadi kena modified sndiri pulak.

saya ambil resipi dari dapur MaDiHaA.


Bahan2
500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos -
waina buat berkuah jadi sotong tu x dicelur dulu.
1 tangkai daun kari 
5 ulas bwg merah ~ hiris 
3 ulas bwh putih ~ cincang 
garam & gula secukup rasa 
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah) - waina x tambah

Bahan2 ini dicampur jadikan pes  - waina x jadikan pes pun, campak trus aje dlm kuali hihi
2 s/b pes tom yam 
2 s/k rempah kari ikan 
1 1/2 s/b sos tiram 
2 s/k sos ikan 
6 s/b air panas 

Cara Menyediakan 
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
 
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit. 
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan. - waina masukkan sotong, tutup kuali untuk biarkan sotong masak. bila dh masak, akan ada kuah sikit... then baru masuk gula n garam secukup rasa....




selamat mencubaaaaa

No comments:

Post a Comment

say something ye kawan-kawan