akhirnya jadi jugak cupcake coklat versi mini yg nak sgt buat...dah sangatlaaa sedap... time panas ada crust keras sikit d luar cupcake tu tapi bila dh sejuk, sama lembut n moist mcm isi dalam dia...resipi saya ambil dari tuan punya blog kak Ita
dan resipi chocolate ganache pun saya ambil dari kak ita jugak. tapi frust sikit sbb serbuk coklat x larut betul. pasni nk buat pakai bar coklat pulak.
KEK COKLAT LEMBUT KUKUS CHEF ZUBAIDAH
Resepi : along@myresepi
Sumber : Mas
**100 gm serbuk koko**1 tin susu cair
**200 gm minyak masak / minyak sayuran / butterdicairkan
**250 gm susu pekat
250 gm gula kastor -ita letak 200 gm aje
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150 gm tepung gandum
1st soda bikarbonat
1 st baking powder
Satukan dengan telur yang di pukul tadi dengan mixer. Gaulkan bahan2 kering dan campurkan sedikit2 sehingga sebati.
Masukkan ke dalam tin yang di lapik dan minyakkan. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
Kek ini sesuai juga dibakar. Bakar selama 40 - 45 minit dengan suhu 170c.
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dengan icing atau ganache.
nampak sedap nyer..
ReplyDeletemmg sedap... cubala buat ye :)
ReplyDelete