Menerima tempahan kek dan cupcake sekitar Terengganu dan Kelantan

Sedia menerima tempahan kek dan cupcake untuk semua acara. Tempahan sekurang-kurangnya seminggu awal untuk tempahan yang sedikit dan sekurang-kurangnya sebulan untuk tempahan yang lebih banyak.

SILA KLIK PADA LABEL KEK DAN CUPCAKE UNTUK EASY ACCESS PADA KOLEKSI KEK DAN CUPCAKE

Hubungi saya di 019-4849653 atau waina_1307@yahoo.com untuk makluman lebih lanjut.

MAKLUMAN TERKINI

Sila add FB waina, Waina Ilhamku Cakehouse untuk lebih update yer. thanks
Kek, cupcake, cheesetart, tat telur, homemade chocolate. Msg saya, waina 019-4849653

Kongsi Resipi ye kawan-kawan

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

My schedule

Saturday, July 9, 2011

Custard Tea Cupcake

saya tgk nama cupcake ni sangat menarik. sy tgk di skybluemelleymey.blogspot. Maka, mencubalah saya membuatnya... adunan ni saya dapat dalam 6 biji cupcake je... betul ke saya buat ni? Hehe...

Kawan - kawan...sila mencubanya ye... rasanya sedap, (cuma inti kastard dia terpahit sikit sbb tertumpah esen vanilla)..isk2 malu...makan panas2 mmg best sbb inti dia lembut... lepas sy masukkan dlm peti sejuk, inti dia keras sikit je...tapi rasa masih sama. Lain kali nak cuba lagi :)

:: Sumber ~ Akak Ida @ 1001 resepi ( TQ )
:: Salin dari Dapur ~ Ika @ Arah ( TQ )
:: Olahan Diana (tuan punya skybluemelleymey.blogspot)  Dalam Tulisan Merah

Bhn²
125g / 1/2 cawan butter ( Versi Diana pula _ d cairkan )
1/3 cawan gula castor
1 biji telur
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard
1/2 tsp pewarna perang ( Nie Diana tambah yer )

Bhn² Kastard ( Diana buat 1 1/2 adunan )
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu
15g butter
2 sudu teh vanilla
 
Cara² Untuk Kastard
  1. Larutkan tepung kastard dan gula ke dalam susu.. panaskan hingga mendidih dan pekat.
  2. Masukkan butter dan vanilla.
  3. Sejukkan.

Versi Diana Pula ( Menggunakan Cawan Kertas )


Cara² Untuk Kek
  1. Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan gebu.
  2. Masukkan tepung naik sendiri dan tepung kastard.. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan mentega yang telah d cairkan dan pukul sebati.
  4. Bubuh pewarna perang dan gaul rata.
  5. Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam cawan kertas dan tuangkan sedikit adunan kastard dan bubuh lagi adunan kek sehingga 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 15 - 20 minit atau sehingga masak ( bergantung pada saiz cawan kertas yang d gunakan ) d dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 180°C. 
 saya pakai cara ini untuk buat cupcake ni. cuma saya xde tepung naik sendiri, so saya ganti dgn tepung biasa dan tambahkan 1 sudu baking powder (nak tambah banyak2 x berani)... so cupcake saya x naik sgt macam org lain punye isk isk....


saya letak chocolate ganache atas cupcake untuk cover tengah dia yang agak lembut sbb ada inti dalam tu. 

No comments:

Post a Comment

say something ye kawan-kawan