Tapi berbaloi jugak masak kuih ni. sedap. saya xde daun pisang utk letak...so pakai bekas puding aje. bedal sajalah labu....
Bahan-bahannya (untuk 10 orang makan): resipi dari yani @myresipi
Bahan A :
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
4 cawan air
4 helai daun pandan (jadikan 1 cawan air daun pandan)
1 sudu kecil air kapur
Bahan B :
4 sudu tepung beras (rata)
4 cawan santan dari 1 biji kelapa
secubit garam
Cara - cara :
1. 4 helai daun pandan dimesin dan airnya diambil (1 cawan)
2. Satukan bahan A dan sebatikan.
3. Satukan bahan B dan sebatikan
4. Masak bahan A dan kacau sehingga pekat dan berkilat
5. Tuangkan ke dalam acuan.
6. Masak bahan B sehingga masak dan pekat.
7. Angkat santan dan curah ke atas acuan tadi.
8. Sejukkan dalam peti ais.
Bagi saya yang ada lidah org kelantan ni... or siapa2 yg biasa makan tepung pelita yang ada kuah manis tu... caranya, sediakan air gula ikut kemanisan yang disukai (just tambah gula dalam air panas), kemudian selepas tuangkan bahan A ke dalam acuan, letakkan air gula ke atasnya sesedap rasa dan hati anda nak banyak mana... then baru letak bahan B.
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment
say something ye kawan-kawan