Menerima tempahan kek dan cupcake sekitar Terengganu dan Kelantan

Sedia menerima tempahan kek dan cupcake untuk semua acara. Tempahan sekurang-kurangnya seminggu awal untuk tempahan yang sedikit dan sekurang-kurangnya sebulan untuk tempahan yang lebih banyak.

SILA KLIK PADA LABEL KEK DAN CUPCAKE UNTUK EASY ACCESS PADA KOLEKSI KEK DAN CUPCAKE

Hubungi saya di 019-4849653 atau waina_1307@yahoo.com untuk makluman lebih lanjut.

MAKLUMAN TERKINI

Sila add FB waina, Waina Ilhamku Cakehouse untuk lebih update yer. thanks
Kek, cupcake, cheesetart, tat telur, homemade chocolate. Msg saya, waina 019-4849653

Kongsi Resipi ye kawan-kawan

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

My schedule

Saturday, July 23, 2011

Kuih tepung pelita

Saya sangatlah suka kuih ni... memang meleleh air liur bila mak belikan... Resipi ni ok, cuma rasanya biasa2 je, perlu ada penambahan sikit chewah macamla saya pengkritik tetap pulak

Tapi berbaloi jugak masak kuih ni. sedap. saya xde daun pisang utk letak...so pakai bekas puding aje. bedal sajalah labu....


Bahan-bahannya (untuk 10 orang makan): resipi dari yani @myresipi

Bahan A :

1 cawan tepung beras
1 cawan gula
4 cawan air
4 helai daun pandan (jadikan 1 cawan air daun pandan)
1 sudu kecil air kapur

Bahan B :
4 sudu tepung beras (rata)
4 cawan santan dari 1 biji kelapa
secubit garam

Cara - cara :

1. 4 helai daun pandan dimesin dan airnya diambil (1 cawan)
2. Satukan bahan A dan sebatikan.
3. Satukan bahan B dan sebatikan
4. Masak bahan A dan kacau sehingga pekat dan berkilat
5. Tuangkan ke dalam acuan.
6. Masak bahan B sehingga masak dan pekat.
7. Angkat santan dan curah ke atas acuan tadi.
8. Sejukkan dalam peti ais.

Bagi saya yang ada lidah org kelantan ni... or siapa2 yg biasa makan tepung pelita yang ada kuah manis tu... caranya, sediakan air gula ikut kemanisan yang disukai (just tambah gula dalam air panas), kemudian selepas tuangkan bahan A ke dalam acuan, letakkan air gula ke atasnya sesedap rasa dan hati anda nak banyak mana... then baru letak bahan B.

Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment

say something ye kawan-kawan